Jak marynować grzyby?

0
781
Podczas gdy grzyby są obgotowywane, warto przygotować zalewę, w której skład wchodzić będzie woda, ocet, cukier sól i przyprawy. Na 4 szklanki wody wlewamy szklankę octu, dodajemy 20 gramów soli, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i łyżkę cukru. Całość zagotowujemy. W tym czasie ugotowane wcześniej grzyby z cebulą przekładamy po równo do słoiczków, zalewamy przygotowaną marynatą z octem, a następnie zakręcamy wieczka i odwracamy do góry dnem. Po ostudzeniu słoiki można ponownie odwrócić i gotowe – w takiej formie mogą stać przez całą zimę, a nawet dłużej. Nie ma konieczności żadnego dodatkowego wekowania w garnku.

Zbieranie grzybów to podwójna przyjemność – możemy spędzać czas na świeżym powietrzu, a jednocześnie zrobić zapasy pysznych i aromatycznych darów lasu. Grzyby mają jednak to do siebie, że bardzo szybko tracą właściwości smakowe i odżywcze, dlatego szybko trzeba je przetworzyć. Dobrym rozwiązaniem może być ich suszenie, a także marynowanie, dzięki czemu mogą przetrwać całą zimę, a nawet kilka zim.

Marynowanie grzybów

Marynowanie grzybów to sposób na to, by zachowały wszystkie swoje właściwości, smak i aromat, a także zyskały zupełnie nowy smak. Dzięki marynowaniu możemy aromatem grzybów cieszyć się przez wiele miesięcy po ich zebraniu. Świetnie smakują szczególnie jako dodatek do różnych potraw, można je spożywać w połączeniu z mięsem, daniami warzywnymi, wędlinami i wieloma innymi produktami.

Do marynowania grzybów najlepiej sprawdzają się małe grzybki – pieczarki, maślaki, borowiki czy opieńki. Jeśli mamy spore zbiory i znajdują się w nich zarówno duże, jak i małe grzyby, warto te większe przeznaczyć do suszenia, a te malutkie wykorzystać do tworzenia marynat. Będą ładnie prezentowały się zarówno w słoiku, jak i po wyjęciu na stół.

Jak marynować grzyby?

Do marynowania grzybów najlepiej przystąpić tego samego dnia, w którym je zebraliśmy. Jeśli zostawimy je bez obronienia choćby na noc, może się okazać, że następnego dnia nie będą się już do niczego nadawały. Zanim przystąpimy do marynowania, warto zaopatrzyć się we wszystkie niezbędne produkty i akcesoria – cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, rozmaryn, pieprz i sól, cukier, ocet, a także w słoiczki z dobrymi, szczelnymi zakrętkami.

Grzyby, które będą marynowane, trzeba będzie najpierw obgotować. Nasze zbiory musimy więc najpierw wyczyścić, następnie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki w przypadku dużych grzybów, a następnie wrzucić do wrzącej wody razem z pokrojoną w paski cebulą na 4-5 minut. Gotowanie nie powinno trwać dłużej, dlatego warto pilnować tego czasu i nie dopuszczać do tego, by grzyby się rozgotowały. Jeśli przesadzimy z gotowaniem, cały aromat dostanie się do wody, którą następnie wylejemy. Takie przygotowywanie grzybów nie będzie więc miało większego sensu.

Jak przygotować zalewę?

Podczas gdy grzyby są obgotowywane, warto przygotować zalewę, w której skład wchodzić będzie woda, ocet, cukier sól i przyprawy. Na 4 szklanki wody wlewamy szklankę octu, dodajemy 20 gramów soli, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i łyżkę cukru. Całość zagotowujemy. W tym czasie ugotowane wcześniej grzyby z cebulą przekładamy po równo do słoiczków, zalewamy przygotowaną marynatą z octem, a następnie zakręcamy wieczka i odwracamy do góry dnem.

Po ostudzeniu słoiki można ponownie odwrócić i gotowe – w takiej formie mogą stać przez całą zimę, a nawet dłużej. Nie ma konieczności żadnego dodatkowego wekowania w garnku. Jak widać, przygotowanie marynowanych grzybów nie jest ani czasochłonne, ani nie wymaga wielkich nakładów pracy. Jeśli więc grzybów mamy pod dostatkiem i nie chcemy wszystkich wykorzystywać do suszenia, marynowanie będzie najlepszym sposobem na przedłużenie ich trwałości.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here