Jak zrobić ogórki małosolne?

0
326
Jak zrobić ogórki małosolne?

Sezon ogórkowy trwa jedynie kilka tygodni, jednak doskonałym smakiem ogórków z własnego ogródka, działki czy rynku można cieszyć się przez dłuższy czas. Ogórki można przetworzyć na wiele sposobów, jednym ze smaczniejszych rozwiązań jest zrobienie ogórków małosolnych. Wystarczy kilka dni, by móc cieszyć się pyszną, zdrową przekąską i dodatkiem do wielu potraw.

Ogórki małosolne – gdzie się sprawdzą?

Ogórki małosolne doskonale sprawdzają się jako element obiadu, pasują do kanapek i sałatek, można je tez zjadać bez niczego. Pełne są cennych wartości odżywczych, witamin i minerałów, mają o wiele więcej pozytywnych właściwości niż ogórki świeże. Do wykonania ogórków małosolnych najlepiej wybierać dosyć drobne sztuki, dzięki którym będzie można je bezproblemowo ułożyć w garnku czy wiaderku. Mniejsze ogórki szybciej też będą gotowe. W przypadku dużych trzeba będzie dłużej poczekać na to, by w całości przeszły smakiem zalewy.

Co będzie nam potrzebne?

Do zrobienia ogórków będziemy potrzebowali oczywiście ogórków w takiej ilości, jaka nam akurat odpowiada. Przyda się również gliniany dzbanek czy garnek, w którym ogórki wychodzą najsmaczniejsze. Jeśli jednak takiego naczynia nie posiadamy, możemy nastawić ogórki małosolne w dowolnym wiaderku. Do przygotowania ogórków potrzebny będzie również korzeń chrzanu, koper oraz czosnek. W większości sklepów w sezonie ogórkowym można bez problemu dostać gotowe zestawy, dzięki czemu nie trzeba każdego z nich kupować oddzielnie. Do zalewy ogórkowej potrzebować będziemy poza wodą także liści laurowych i soli.

Pierwszym krokiem do nastawienia ogórków jest ich dokładne umycie, oczyszczenie, a także usunięcie końcówek. Usuwamy dosłownie kilka milimetrów, dzięki czemu zalewa będzie miała łatwiejszą drogę do wnętrza ogórka. W tym samym czasie nastawiamy wodę na zalewę – do średniego garnka wypełnionego wodą wsypujemy łyżkę soli, dodajemy kilka listków laurowych, ewentualnie ziele angielskie. Niektóre osoby zalewają ogórki zimną wodą, wtedy jednak trzeba liczyć się z tym, że będą one gotowe dzień – dwa później niż ogórki zalane gorącą zalewą.

Jak zrobić ogórki małosolne?

W trakcie gdy zalewa się gotuje, układamy w garnku lub wiaderku koper, pokrojony na kawałki chrzan, przekrojony na pół czosnek lub pojedyncze ząbki. Na to układamy ogórki, pilnując, żeby znajdowały się dosyć blisko siebie, jednak by nie były poupychane na siłę. Wtedy zalewa będzie bowiem miała problem, by równomiernie dostać się do każdego ogórka. Gdy ogórki są już ułożone, całość zalewamy przygotowaną wodą z solą w taki sposób, aby zakrywała ona wszystkie warstwy ogórków.

Całość zakrywamy talerzykiem, na który można położyć większy kamień – dzięki temu nie będzie pływał i wszystkie ogórki pozostaną w jednym miejscu. Naczynie z ogórkami przenosimy w ciemne, chłodniejsze miejsce i czekamy, aż będą gotowe. W przypadku ogórków zalewanych ciepłą wodą można je już spokojnie jeść po dwóch lub trzech dniach. Najlepiej smakują właśnie w tym czasie, im dłużej będą leżeć w zalewie, tym bardziej smak ogórków małosolnych będzie przypominał ogórki kiszone.

PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here